fbpx

Mamy najwięcej w Polsce aromatów koszernych

 

Mamy najwięcej w Polsce aromatów koszernych

 

 

 

177 aromatów produkowanych przez Kaczmarek-Komponenty to najdłuższa lista z certyfikatem koszerności, jaką dysponuje polska firma. Takich aromatów przybywa, bo rośnie zainteresowanie producentów koszernej żywności. W Polsce produkty koszerne i pareve potwierdza certyfikatem Związek Gmin Wyznaniowych Żydowskich w RP.

 

Rynek w Polsce zwiększa zapotrzebowanie na koszerną żywność. Rosną wymagania konsumentów, nasi partnerzy odczuwają większe zainteresowanie swoimi produktami, dlatego i my wydłużamy listę aromatów z certyfikatem koszerności. W ciągu ostatnich 2 lat zwiększyliśmy ofertę ponad dwukrotnie. Obecnie oferujemy już 177 płynnych aromatów, dla których Związek Gmin Wyznaniowych Żydowskich w RP wydał certyfikat. Jeszcze przed dwoma laty ta lista miała 86 punktów. Teraz dodaliśmy aromaty bitej śmietany, borówkowy, czekoladowo-orzechowy,  hawajski, jagodowy, korzenny, limetki, morelowy, nugatowy, owoców leśnych, poziomkowy, toffi, wieloowocowy, winogronowy, zabajone, ale też naturalne aromaty eukaliptusowy, gruszkowy, jeżynowy, limonki czy imbiru oraz olejki – pomarańczowy i cytrynowy hiszpański. Nowości pojawiają się przede wszystkim po pytaniach z firm, z którymi współpracujemy, choć sami też inspirujemy naszych odbiorców. Ostatnio najwięcej pytań dotyczy aromatów naturalnych i takie właśnie szczególnie obecnie rozwijamy.

Oprócz własnej produkcji sprzedajemy również surowce zagranicznych partnerów, którzy uzyskują odpowiednie certyfikaty w swoich krajach. Dzięki temu mamy również koszerne ekstrakty drożdżowe, koncentraty soków, ekstrakty owocowe i warzywne, tłuszcze roślinne oraz kolejne aromaty płynne i proszkowe. Dział Badań i Rozwoju pracuje nad nowymi aromatami, ale też podchodzi do tematu kompleksowo dokładając starań, aby przy użyciu oferowanych produktów można było wykreować receptury zgodne z restrykcyjną, złożoną procedurą praw koszernej żywności. Stąd też duży wpływ na kierunek działań mają pytania, które trafiają do Działu Handlowego. Zauważamy np., że najpopularniejsza wśród aromatów kosher jest malina. Zauważalnie rośnie jednak sprzedaż także innych pozycji.

Uzyskanie polskiego certyfikatu poprzedziły inwestycje, ale i wysiłek nad znalezieniem dostawców oferujących surowce kosher. Ostateczny efekt jest taki, że Związek Gmin Wyznaniowych Żydowskich w RP w październiku 2020 uznał, że „nie podlega żadnej wątpliwości, że wymienionych 177 produktów jest ściśle koszernych oraz pareve”. Certyfikat jest wydawany na rok wg zasad podanych na stronie internetowej www.polandkosher.pl.

 


 

Opracowanie:

Małgorzata Loba

 

kierownik Działu Badań i Rozwoju

Kaczmarek-Komponenty