Polifenole, glikozydy, procyjanidyny, florydzyna… gdzie to znajdziecie i co to jest?

Często producenci zachęcają nas do kupna swoich produktów jakimiś super owocami i ich niesamowitymi właściwościami. Prześcigają się w pomysłach oraz używaniu egzotycznych składników. Z pewnością jest to ciekawy zabieg marketingowy i nowe doświadczenie dla konsumenta. Dzięki takim produktom poznajemy nową żywność, a nawet kulturę.

Ale nie powinniśmy zapominać też o naszych rodzimych surowcach i tego jakie zdrowe właściwości oferują nam. Często mamy je na wyciągnięcie ręki, we własnych ogródkach. Jednym z nich jest z pewnością jabłko. Oprócz własności organoleptycznych jabłko posiada szereg właściwości prozdrowotnych.

Warto poznać jego możliwości i to co nam oferuje…

  • Jabłka są bogate w błonnik, a ten zwiększa ilość dobrych bakterii tj. Bacteroides i Clostridiales w przewodzie pokarmowym. Wspomagają one trawienie i przemianę materii.
  • Jabłka obniżają  „zły” cholesterol (LDL), dodatkowo wpływają na pracę układu krwionośnego. Co prawda nie zawierają potasu tyle co banany, ale są jego bogatym źródłem, a potas jest niezbędny do prawidłowej pracy serca.
  • Jabłka zawierają pektyny które mogą wspomagać leczenie cukrzycy, ponieważ dostarczają kwasu galakturonowego obniżającego zapotrzebowanie na insulinę. Najwięcej pektyn znajduje się w skórce i pestkach.
  • Skórka jabłka zawiera kwas ursolowy – stosunkowo niedawno odkryta substancja o obiecującym potencjale. Wstępne badania potwierdzają korzystne działanie w wielu chorobach człowieka , w tym nowotworowych, z uwagi na uczestnictwo w mechanizmach przemiany białek.
  • Jabłka to także przyjaciel w walce z otyłością. Wspomagają odchudzanie poprzez hamowanie transportu i blokowanie wchłaniania jelitowego glukozy. Odpowiedzialność za to ponosi glikozyd florydzyna należący do polifenoli.

Polifenole w jabłkach składają się w  ponad 50% z procyjanidyn, pozostałą część stanowią glikozydy, a pośród nich właśnie cenna florydzyna. Procyjanidyny odpowiadają za cierpki i gorzki smak owoców , wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwkancerogenne, przeciwbakteryjne. Polifenole chronią serce przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają relaksacyjnie na ściany aorty.

Te wszystkie właściwości polifenoli i procyjanidyn przyczyniają się do ich coraz większego stosowania w suplementacji diety. W naszej ofercie posiadamy wiele ekstraktów z jabłka standaryzowanych na polifenole (pochodzące z owocu), a najlepsza wersja zawiera ich aż 80%. Spożycie 50 mg tego ekstraktu zapewnia ekwiwalent florydzyny z jednego jabłka.

W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji dotyczących ekstraktów owocowych i warzywnych zapraszamy do kontaktu z naszymi doradcami ds. surowców spożywczych.

 


Opracowanie:

Marcin Bartłomiejczak – doradca handlowy ds surowców spożywczych