fbpx

Rosnąca rola tłuszczu shea

 

Rosnąca rola tłuszczu shea

 

 

Na etykietach żywności i kosmetyków nazwa shea pojawia się coraz częściej. Popularność zyskało zwłaszcza masło, natomiast olej shea jest dopiero odkrywany w przemyśle spożywczym. Jakie są powody późnej kariery tego naturalnego surowca, który posiada przede wszystkim zalety?  Za odpowiedzią kryje się jednocześnie jeden z walorów shea.

Tłuszcz shea jest olejem wytłaczanym z owoców rosnącego w Afryce Subsaharyjskiej drzewa – masłowca Parka. Od stuleci wykorzystuje go rdzenna ludność środkowej Afryki, gdzie masłowiec – traktowany jako „święte drzewo” – daje owoce, przerabiane następnie na olej i masło.

Zatem tłuszcz shea to produkt organiczny. Drzewa masłowca Parka rosną wyłącznie dziko, a owoce zbiera się z dojrzałych, naturalnie rosnących roślin. Do tego prowadzone jedynie przez kobiety zbiór i przerób odbywają się w sposób tradycyjny, co umożliwia użycie popularnego określenia produktu „fair trade”. Te zalety to jednocześnie minusy tego owocu. Zbiory są uzależnione od zmiennych i często nieprzewidywalnych czynników jak pogoda, spory terytorialne czy konflikty etniczne. Rosnące światowe zainteresowanie tym surowcem napędza działania pośredników i spekulantów, którzy windują i tak wysoką cenę tłuszczu shea. Nie bez znaczenia jest również fakt, że duży popyt wynika z traktowania tego produktu jako alternatywy tłuszczu kakaowego, a cena miazgi kakaowca rośnie od dekad.

Jak zatem doszło do tego, że surowiec, którego cena na rynkach światowych jest  kilkukrotnie wyższa niż np. oleju palmowego, budzi tak duże zainteresowanie? Ważnym jest, że tłuszcz z owoców masłowca zawiera, oprócz dobrze przyswajalnych kwasów stearynowych i oleinowych, duże ilości fitosteroli odpowiedzialnych w organizmie człowieka za redukcję m.in. złego cholesterolu. Czyli jest to w pełni naturalny, czysty tłuszcz roślinny. Oczyszczony i przygotowany do produkcji przemysłowej spełnia oczekiwania również tych klientów, którzy w swojej produkcji używają frakcji proszkowych.

Niemiecka firma Juchem Food Ingredients produkuje tłuszcz w proszku Shea/Kokos Mix 45 LT, który jest całkowicie nieutwardzoną, niskotransową mieszaniną tłuszczu shea i kokosowego. To neutralny smakowo produkt pozbawiony często spotykanego w roślinnych tłuszczach zapachu. Firma Kaczmarek-Komponenty jest wyłącznym dystrybutorem tego produktu na polskim rynku.

 


 

Opracowanie:

Marek Bartkowiak
Dyrektor ds. Eksportu i Sprzedaży

Kaczmarek-Komponenty